QUESTIONS/CLARIFICATIONS 

For

“Plum Brook Station Main Gate Facility 2013”

01/22/13

1)  We need a DR and IPS or DIPS for the HDPE waterline required for this project.  None were specified in the waterline specs.  (example is DR17 IPS pipe)
ANSWER:  See Specification 33 11 00 “Water Distribution” Section 2.1.1.1

“Pipe, tubing, and heat-fusion fittings shall conform to AWWA C906. All underground waterline piping shall be PE 4710 DR11 for the project and conform to ASTM D3350. Treat the connection and laterals as a main for pipe type.”
2) Please provide size of the existing waterline so proper tapping sleeves can be quoted.

ANSWER:  12” HDPE pipe
3) Section 011400 1.4.4 Work Outside Regular Hours. Can any one (1) subcontracting crew work more than 10 hours in the same day if conditions are favorable (ie summer months 7am to 7pm) and still comply with the specs? 

ANSWER:  Yes- with prior notification and approval from the Contracting Officer per Specification 01 14 00 “Work Restrictions” Section 1.4.4.
4) Section 312323.33.90 Flowable Fill: Do all underground utilities within 6’‐0” of any hard surface need to be backfilled with LSM 100, not native compactable fill? 

ANSWER:  Low Strength Mortar flowable fill will be required for all underground utilities within a certain distance of pavements.  For specifics see details on sheets C-505 and E-501.
5) Section 013000.98.98 1.2.B Health Safety Manager: Can superintendent fill role (dual capacity) of onsite superintendent and onsite SSHO? 

ANSWER:  No.
6) Section 013526.98 The link noted for the NASA GRC Safety Manual the most current version available and shall be used for bidding purposes. What is the GC recourse, if over the 518 day contract schedule, new GRC standards and forms become required for equitable adjustment and compliance? 

ANSWER:  Equitable adjustments due to changes in NASA policies or standards shall be negotiated between the Contractor and the NASA Contracting Officer on a case by case basis.
7) Section 013526.98 NASA GRC Safety Manual: Will each subtrade be required to have a certified 30hr trained competent person in fall protection onsite for any work above 6’ without permanent fall protection in place (ie articulating boom work). 

ANSWER:  Fall Protection Competent Person Training does not have a time requirement like is stated in the question (30 hr). This training typically ranges from two to four days depending on the training provider. The fall protection competent person shall have education and training that has been administered by an industry-recognized trainer, NASA-recognized trainer/training center, or NASA-developed training program equivalent to ANSI- and OSHA-compliant training. The competent person shall be qualified in the following areas of fall protection:

· Nature of fall hazards

· Erecting, maintaining, disassembling, and inspection of the fall protection systems

· Use and operations of fall protection systems

· Handling and storage of equipment and materials and erection of overhead protection

· Role of employees in fall protection plans

· All standards contained in 29 CFR Part 1926, Subpart M

· All standards contained in ANSI Z359

After successful completion of an industry-recognized competent person training program, the competent person, as defined by NPR 8715.3, is an individual who, by way of said training and experience, is knowledgeable of applicable standards, is capable of identifying workplace hazards relating to the specific operation and has authority to take appropriate actions.

8) 013300.98 Submittals: Please verify all submittals will have to comply with internal NASA upload procedures NASA Software EMC Corp eRoom and will be utilized throughout the project on all submittals for bidding purposes. 

ANSWER:  Yes.
9) 013329 LEED Documentation: The LEED checklist in specs is dated 9‐13‐2011. What, if any, of the 7 points are intended to be achieved for bidding purposes so that we can ensure accurate assessment of workload required for points to be achieved. 

ANSWER:  None of the 7 points identified in the “maybe” category of the LEED checklist are intended to be achieved by the performance of the construction contractor.
10) 013229 LEED Documentation: Has the government selected 3rd party entity to serve as liason for onsite LEED coordination meeting every two weeks? If so, can that entity be disclosed for bidding purposes? 

ANSWER:  The LEED AP function for this project has been contracted to AEC Emersion of Cincinnati, OH.  The LEED Commissioning Agent has been awarded to the onsite maintenance and operations contractor- Sierra Lobo.  Sierra Lobo has subcontracted these duties to SSOE in Toledo, OH.
11)  013543.98 C&DD Management: Per specs, all debris will have to be manifested by NASA GRC WM. Please provide site map for onsite WM Location for queuing purposes so that accurate bid can be developed. 

ANSWER:  All manifesting will be with the NASA GRC PBS Environmental Lead who is located in the PBS Engineering Building. Assuming “onsite WM Location for queuing purposes” refers to staging areas for containerized debris and recyclables then that would be on or adjacent to the construction site.
12) 014500.98 1.3.1 Quality Control: Can superintendent act as QA for bidding purposes? Per specs, QA can be assigned to more than one project. 

ANSWER:  Yes- the Site Superintendent and QA functions can be performed by the same person as long as that person meets all qualifications and can effectively execute both functions to the satisfaction of the Contracting Officer.
13) 014500.98 1.3.1 Quality Control: Per specs, QA can be assigned to more than one project. Is NASA GRC inclusive of both Lewis Field and Plum Brook Station and meet definition of ‘assigned to more than one contract provided assigned contract are located at the same site’? 

ANSWER:  The QA can be assigned to projects at other locations as long as the QA fulfills contractual requirements under this solicitation to the satisfaction of the Contracting Officer.
14) Asphalt Pavement: Is there a separate spec section for the asphalt pavement required?  Is it enclosed under another section (ie 31000 Earthwork?).   Can’t seem to locate within the bid specifications.  Please advise. 

ANSWER:  This project does not have asphalt within the scope.  All pavement references in the design shall be taken as concrete pavement and follow specification section 32 16 13 and as detailed on the construction drawings.  
15) For Solicitation NNC13ZFD004E, is the SF 24 acceptable for the bid guarantee?

ANSWER: Yes the SF 24 is acceptable, but the original bond shall be included with the package.

16) Would it be possible to obtain drawings C-117, C-118, & C119 in AutoCAD format to allow for electronic dirt take-off?

ANSWER: The grading files have been provided for informational use only.  These files depict existing surface elevations and proposed final surface elevations.  The contractor will be required figure existing and proposed profile elevations if these files are intended for earthwork calculations. 

17) Can an 8A contractor bid this project prime?

ANSWER: No. 

18) Sec. 1.3B.1, Wind Load is not indicated.  Please provide.

ANSWER: Refer to drawing sheet S-002 for Component and Cladding Wind Load criteria.

19)  Sec. 2.1B, Flamespread rating and smoke development options have not been edited.  Please indicate which set of figures are required.

ANSWER: The interior face sheet shall be UL listed and have a flamespread rating no greater than 25 and smoke developed no greater than 450 when tested in accordance with UL 723.

20) Sec. 2.1F, the specification provides option for “aluminum or composite grid core”.  Does the project require a composite (i.e. thermally-broken) grid core or is a non-thermally-broken aluminum grid acceptable?

ANSWER: The project requires a thermally-broken grid core.
21) Sec 2.1H, the shading coefficient of 0.13 is incorrect based upon specified U-factor and factsheets.  Please revise.

ANSWER: Replace “shading coefficient” with “Solar Heat Gain Coefficient”.   The Solar Heat Gain Coefficient (SHGC) shall be 0.13.  
22) Sec. 2.1K, the impact resistance option has not been selected.  Please advise.

ANSWER: Impact resistance shall be 70 ft-lbf.
23) Sec. 2.1O.1, the specification provides option for aluminum clamp-tite screw type or thermal break system.  Is the thermally-broken system to be used? Please advise.

ANSWER: A thermally-broken system shall be used.
24) Sec 2.1O.3,  the specification provides option for mill or architectural corrosion resistant finish.  Is the painted finish per AAMA 2604 to be provided, or mill finish?

ANSWER: Delete “mill” from paragraph 2.1.O.3.  All exposed aluminum to be architectural corrosion resistant finish which meets performance requirements of AAMA 2604, color to be selected from manufacturer’s standards. 
25) Sec. 1.3A, indicates L/120 deflection.  The standard deflection for translucent panels is L/60.  Is L/60 deflection acceptable?

ANSWER: L/120 deflection is required.  L/60 is not acceptable.
26) The specification indicates 2 ¾” panel thickness which is what is detailed for the majority of the translucent panel areas.  The lower panels on the North Building Elevation (Det. 07/A311) indicate a 4” panel thickness, which is available.  Are 4” panels required in this location?  If so, please add 4” panel thickness to specification with corresponding U-factor and facesheet selection.

ANSWER: 4” thick panels are required as detailed on the north elevation.  4” thick panels shall have an exterior face sheet that is Crystal in color and an interior face sheet that is White in color.  The “U” factor for 4” thick panels shall be 0.08.  4” thick panels shall have a light transmission of 7 percent and a Solar Heat Gain Coefficient of 0.04 per ASTM E-972.  All other criteria specified for 2-3/4” think panels shall apply to 4” thick panels.
27) Please clarify what detail to use for the concrete islands in the roadway on the south side of the visitor control center.
ANSWER:  The answer to this question is addressed in the following sections:
· All curbing shall follow C504  Curb type B and have curb drains per C506 Section Detail UD 1-1

· Sidewalks adjacent to roadways shall follow C504 typical detail.  The curbing for the integral sidewalk shall have a thickened edge and extend 18” below pavement grade

· For the center concrete island where the guard booth is shown the contractor shall follow the detail for the equipment and bicycle pad as shown on C504

· All other concrete islands shall be per the sidewalk section detail on C504 with thickened edges and extending the curb 18” below pavement grade

28)  All I can find is a FBX brick.  Has a brick been selected?
ANSWER:  Basis of design for the exterior brick elevations are shown on drawing A-201.
