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Q.1. The DRFP states “Only Line Item No. 01 (Phase-In) and 01A Core Requirement will be 
 awarded at time of award.  Is it NASA’s intent to have the contractor begin O&M of the EEL 
 during the phase-in period? 
 
 A.1. See F.2 for the requirements of Line Item No. 01 (Phase-In) and 01A Core of the Draft  

  Solicitation. 

Q.2. The table of proposal components includes the Total Compensation Plan (component  B.4) 

 and the Safety and Health Plan (component B.6) indicated as being part of the overall page 

 limitation of 123 pages for Volume I, the Mission Suitability Proposal.  Section L.6 (c) makes 

 reference to both the Total Compensation Plan and the Safety and Health Plan as being page 

 limited in accordance with Section L.6 (a).  Was the intent to specify a particular page count limit 

 to these two Plans within the overarching limit of 123 pages for Volume I? Would NASA consider 

 making the TCP and S&H Plan not part of the page count for Mission Suitability? 

A.2.  The Government has considered this request and has decided to not include the Safety  

  and Health Plan or the TCP as part of the 123 pages for Volume I.  The Government will  

  revise the page count for Volume One as follows: 

 1.  Safety and Health Plan will be set to the page limit at 25 
 2.  TCP will have no limit 
 3.  The 123 page limit for Volume I will be reduced to 120 pages   
  
 See Final RFP. 
 

Q.3. In accordance with this requirement, the Total Compensation Plan submitted by the Offeror 

 must also include the Total Compensation Plans of subcontractors meeting the defined criteria.  

 Section L.6.(c) states that the Total Compensation Plan is page limited in accordance with 

 Section L.6.(a).  Page limiting will severely constrain the ability to adequately respond to the 

 requirements identified by NFS provision 1852.231-71.  Will NASA consider making the TCP not 

 page count limit for Mission Suitability? 

 A.3.  See response to Q.2. 

 

 



Q.4. The draft RFP states: “In addition, the Safety and Health Plan and the Total Compensation Plan 

 are limited see L.6 (a).” Preparing a Safety and Health Plan compliant with NPR 8715.3C and APR 

 1700.1 requires a significant number of pages. Including the Safety and Health Plan within the 

 page counted material compromises all Offerors ability to demonstrate their understanding and 

 approach to the safety and health requirements, as well as address the balance of the Mission 

 Suitability requirements. Typically, NASA RFP’s don’t limit the Safety and Health Plan. We 

 respectfully request that the Safety and Health Plan be excluded from the page count so all 

 Offerors can provide an effective plan suitable for PESS contract performance. 

 A.4.   See response to Q.2. 

Q.5. The instructions for submission of the Total Compensation Plan (TCP) state, in part: “The Offeror 
 shall require all service subcontractors … provide as part of their proposals the information in (a) 
 through (c) of NFS provision 1852.231-71.”  Please confirm that the subcontractor’s TCPs do not 
 count against the Offeror’s Volume I page limitation.  (The subcontractor’s TCPs will be included 
 in the subcontractor’s cost proposals.) 

 A5.   See response to Q.2. 

Q.6. Would the Government consider taking the Safety and Health plan along with the Total 

 Compensation plan out of the 123-page Mission Suitability limitation? 

 A.6. See response to Q.2. 

Q.7.  Will the Government please change the requirement of Arial font size 12 for diagrams, charts, 

 tables, and photographs to font size Arial Narrow 10?  If the Government will not change the 

 font size as requested above, will the Government please increase the page count for Volume 1 

 to 175 pages to accommodate the space required by large graphics? 

  Will the Government please keep the text font size at 11pt versus the 12pt cited in the answers 
 to SET 1 Q7 and Q8? 

 

 A.7. Font size will NOT be changed, see response to Q.2. 

Q.8. Can the Government provide a draft DD Form 254? 

 

 A.8.   The Government will provide a copy of a blank DD 254. See Final RFP. 

 

 

 

 

 

 

 



Q.9. The last two bullets in Section L.5(b)(2) (2) (on the top of page 64) list Cover Letter requirements 
 relating to system reviews and DCAA/DCMA reviews of systems.  Similar information is also 
 required in the Cost Proposal volume (reference RFP Section L.7(c)1(g)).  In order to avoid 
 confusion, we recommend that system documentation be required in either the Cover Letter or 
 the Cost Proposal, but not both. 

 

 A.9.   Cover Letter requirements relating to system reviews and DCAA/DCMA Reviews of  
  systems will be required to be submitted in Section L.5(b)(2)(2) of the solicitation and  
  will not be required in the Cost Proposal section, see Final RFP. 

 

Q.10. The fifth paragraph in Section L.7(c)1 states, “for any major subcontract … a Volume III, Cost 

 Proposal must be provided following the subsequently specified format.”  In Section L.7(c)3, the 

 requirement for major subcontractors to provide cost exhibits and schedules is specifically 

 called out for Exhibits 11, 12, 14, 15, and 16.  Please clarify the Exhibits that are required to be 

 submitted by major subcontractors. 

 A.10.   All subcontractors defined as “Major Subcontractors” in section L.7(c)1,  must provide  
  all of the Cost Exhibits in section L.7(c)3.” 

Q.11.     The first paragraph in Section L.7(c)3 states, in part: “… each prime and subcontractor is       
               required to submit its ECM and any other electronic cost data …”  Please confirm that the     
               word “major” should be inserted before the word “subcontractor.” 
  

 A.11.   Yes, “major” should be inserted before the word “subcontractor”.  See Final RFP. 

Q.12. Are “minor” subcontractors’ costs and fee supposed to be included in the Prime’s costs so that 
 the Grand Total Costs and Fee equals the Grand Total Cost Plus Fee on Exhibit 1? 

 

 A.12. Minor subcontractors cost and fee should be shown separately from the Prime’s costs in 
  Exhibit 3.  Exhibit 1 (JA 038) should show the Prime’s total cost, which includes all  
  subcontractors’ (both major and minor) costs and fees, and the Prime’s fee. 

Q.13.  a.   Please clarify the Program and Project identified in Table 1 on page 80. 

 b.   Please confirm that the Small Business Subcontracting Goals should be removed from Table 
 1 (on page 81). 

 

 A.13. a.  Will be updated in to Project and Engineering Support Services, see Final RFP. 

  b.  Small Business Subcontracting Goals box will not be removed; Offerors will be  
        instructed to fill out this box as “N/A” (not applicable). See Final RFP. 

 

 



Q.14. SOW Section 4, Contract Management-There is no mention how the PESS base requirement will 

be administered between the government and the contractor. 

 A.14. Section 3.11 of the SOW is being revised to include Section 4.5 and 6. See Final RFP.  

Q.15. Clauses H.9 and H.19 are duplicates.  We respectfully recommend the following: 

1. Delete Section H.19 (the duplicate clause) 

2. Correct the title of Section H.9 in the Table of Contacts from “SUBCONTRACTING 
AND DATA RIGHTS (ARC 52.227-97) (OCT 2006) ALTERNATE I (OCT 2006)” TO 
“SUBCONTRACTING AND DATA RIGHTS (ARC 52.227-97) (NOV 2010)” 

 

 A.15.   H.9 and H.10 will be revised to “SUBCONTRACTING AND DATA RIGHTS (ARC 52.227-97)  
  (NOV 2010) (ALT I) (NOV 2010)”.  H.10 and H.19 will be marked “RESERVED, see Final  
  RFP. 

 

Q.16 Regarding question 8, it appears that the government is increasing the font size 

 requirement for PESS proposal photographs, graphics, charts and tables to Arial font 12 

 point, rather than the 11 point stated in 149909DRAFT-001-001 RFP section L6b.   

 Is this new requirement true? 

 A.16 Diagrams, charts, tables and photographs shall contain Arial font text in a size no smaller 

  than 11 point as stated  in 149909DRAFT-001-001 RFP section L6b. See Final RFP. 

  

 

 

 

 

 

 


