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Q1: 
With respect to the Questions and Answers distributed with the referenced RFP amendment, Q30 

pointed out that it is unlikely that any small business that meets the $25.5M size standard for NAICS 

541513 is likely to have a Government approved Purchasing System, i.e. a purchasing system that has 

passed a formal Contract Purchasing System Review (CPSR) conducted by DCMA.  The response per R30 

was the introduction of H-12 and H-13 that allows a small business to provide a ten page plan as to how 

it will achieve an approved Purchasing System by 90 days after contract award (DAC).  Frankly, clauses 

H-12 and H-13 provide no relief to a small business bidder who does not already have an approved 

purchasing system.  The FAR provision applicable to the CPSR requirement is as follows: 

   44.302  Requirements.  

(a) The ACO shall determine the need for a CPSR based on, but not limited to, the past performance 

of the contractor, and the volume, complexity and dollar value of subcontracts. If a contractor’s sales to 

the Government (excluding competitively awarded firm-fixed-price and competitively awarded fixed-price 

with economic price adjustment contracts and sales of commercial items pursuant to Part 12) are 

expected to exceed $25 million during the next 12 months, perform a review to determine if a CPSR is 

needed. Sales include those represented by prime contracts, subcontracts under Government prime 

contracts, and modifications. Generally, a CPSR is not performed for a specific contract. The head of 

the agency responsible for contract administration may raise or lower the $25 million review level if it is 

considered to be in the Government’s best interest.  

(b) Once an initial determination has been made under paragraph (a) of this section, at least every 

three years the ACO shall determine whether a purchasing system review is necessary. If necessary, the 

cognizant contract administration office will conduct a purchasing system review.  

 

Regarding FAR 44.302, any small business that meets the $25.5M size criteria will have substantially 

less than $25M of Government sales excluding competitive FFP awards and sales of commercial 

items.  We have discussed this problem with our ACO who has indicated the following: 

a) The DCMA CPSR Center will not conduct a CPSR until the 44.302 requirement is met. 

b) Even if the DCMA CPSR Center will conduct a review after contract award, it cannot be committed 

to do so within 90 DAC.   

c) Our ACO views our procurement system as not having any problems, i.e. suitable and not in need 

of a CPSR. Because our procurement system has a good record, it is not eligible for an expedited 

review. 

d) Please note, the ACO determines the need for a CPSR, not the procuring agency.  Per FAR 44.302, 

“Generally, a CPSR is not performed for a specific contract.”     

 

Based on the info provided by our ACO and our status as a qualified small business, we hereby request 

the elimination of the CPSR requirement as it is impossible for a fully qualified small business bidder to 

http://www.acquisition.gov/far/html/FARTOCP12.html#wp1033864


meet that requirement. The inclusion of a requirement for an approved Purchasing System is simply 

incompatible with the $25.5M size standard for NAICS 541513.  Further, evidence of an existing 

approved purchasing system per RFP Section M.3 A(9) should not be evaluated as a strength as the 

inclusion of the requirement is prejudicial to most small business bidders. We highly recommend that the 

Government substitute a requirement whereby a bidder provides its ACO’s contact information and the 

evaluation team verifies with the ACO that the bidder has a satisfactory procurement system history.  We 

believe such a change is mandatory as otherwise we are disadvantaged as a small business bidder and 

can only consider an immediate formal protest.   

 

R1: 
A Government Approved Purchasing System is a requirement for this effort and will not be eliminated.  
Clauses H.12 and H.13 require that the contractor have a Government Approved Purchasing System.  
This government approval is not limited exclusively to DCMA; NASA, pursuant to NASA FAR Supplement 
(NFS) 1844.302-71, or another federal agency may authorize approval.  Pursuant to Clause H.12, if  the 
successful offeror does not have a Government Approved Purchasing System at proposal submission, 
the contractor must submit their Purchasing System to the Government (NASA) for approval within 90 
days after the contract effective date. 


