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The following questions and answers are hereby incorporated into the subject solicitation.

Question: The SOW states that a 32 channel pilot system is required. What is the channel mix required
(charge/IEPE vs. bridge vs. instrumentation amps)?

ANSWER: These quantities were provided in previous responses to vendor questions. However,
NASA is revising these quantities as follows:

Ten (10) bridge completion conditioners (strain gages)

Nine (9) IEPE conditioners

Nine (9) charge mode devices

Four (4) voltage only inputs.

Question: 1.1 Reduce maintenance and troubleshooting costs
Do you have a cost model for maintenance and troubleshooting so that we can verify that we have
achieved this objective?

Question: 1.2 Maintain or improve existing reliability
Do you have metrics on MTTF for MTBF on the current system so that we can verify that we have
achieved this objective?

Question: 1.3 Reduce data acquisition process variability
How do you characterize data acquisition process variability? How can we measure that we have reduced

the variability?

Question: 1.4 Maintain current data quality and system operational characteristics.
Please specify metrics for data quality and system operational characteristics for the current system that
you require so that we can be sure to achieve this.

ANSWERS to 1.1, 1.2, 1.3, 1.4: These goals are for NASA’s internal use only. The vendor shall
provide information describing the product’s features and capabilities in proposal to assist NASA in
obtaining these goals.

Question: 4.1,7.2  Please describe the requirements for shunt calibration. Is the 5-step calibration
mentioned in 7.2 a shunt calibration? Is NASA furnishing the shunt cal resistors? If so, what is the
physical size of the shunt calibration resistors?

ANSWER: Our requirement is only for a single step shunt calibration. The shunt calibration is
to be used with strain gage measurements which *“shunt” in a resistor in parallel to one of the legs of
the Wheatstone bridge. This resistor shall reside on the signal conditioning card and shall be able
to be placed in parallel with the Wheatstone bridge via the programmable interface.

The 5 step calibration requirement shall be removed.

The size of shunt calibration resistors is small- A standard axial lead package approximately 1cm
long by 3mm wide.

Question: 4.1.1 What is the physical size of the completion resistors?
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ANSWER: See above

Question: 4.1.2 What is the maximum current for the constant voltage excitation? Please elaborate on
what you mean by “the excitation power supply shall not produce over voltage due to open circuit in the
constant current mode of operation”. Do you want us to limit the compliance voltage of the constant
current excitation supply? What compliance voltage do you require?

ANSWER: 100 mA for the maximum current in constant voltage mode. Specification will change
to 0 to 28 Volts from 0.1 to 15 volts. Limit open circuit constant current mode excitation to 10 volts.
This will be added to the specification in the “Constant Current” column.

Question: 4.1.3 What is the range of the balance that you require?

ANSWER: Balancing is only required for strain gages. This is required to keep amplifier from
over-scaling when going from ambient to cryogenic temp. NASA must have the capability to zero
balance +- 10 volt offset.

Question: 4.1.4 What is the range of the calibration source that you require?

ANSWER: Specification 4.1.4 states “with a range similar to the excitation power supply.”
Question: 5.0 Which portion of the instrumentation amplifier specs applies to the charge amplifier?
ANSWER: 4.2.1, 4.2.3, Sections 5.0, 6.0, 7.0 in their entirety.

Question: 5.1.2  Gain accuracy in 5.8 is stated as 0.1% while in 5.1.2 it is stated as 0.05%. Please
clarify.

ANSWER: This response was previously provided in responses to vendor questions. Please refer to
those responses.

Question: 5.1.8  Paragraph 5.1.8 states that the CMV operating must be +/-50V while paragraph 5.4.1
indicates that the CMV protection must be +/-50V. Would a unit that provides the protection in 5.4.1 that
operates at a CMV of +/-10V be acceptable?

ANSWER: The specification in 5.1.8 states “Amplifier shall be capable of operating at a CMV to +
50V”, while 5.4.1 states “Input voltage of +50 volts differential or common mode (continuous) shall
not damage the units. Input voltage of +£200 volts common mode (peak, transient, 10% duty cycle)
shall not damage the units”. These are not contradictory requirements; these requirements are
specifying two different aspects of input protection. Neither of these requirements is negotiable to
lower values.

Question: 5.5.1 Do the filtered and wideband outputs need independent gain control?
ANSWER: No. Filter first, then apply gain. No requirement to gain before filtering.

Question: 5.5.4 What additional outputs other than filtered and wideband are required?
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ANSWER: No additional outputs are required. However, keep in mind that all outputs must be
able to fully utilize the entire functionality of the system, such as programmable gains, and
monitoring capability at the programmable interface.

Question: 6.0 Do you require that the programmable gain be distributed before and after the filter so
that you can eliminate out-band signals with the filter prior to application of all channel gain or can all the
gain be located ahead of the filter?

ANSWER: While not required, this feature could be useful for the reasons described in the
question. However, NASA cannot impose this as a requirement.

Question: 8.1 & 10.0: Our understanding is that the amplifier and excitation supplies are isolated and
thus have separate references (paragraph 4.1.2). Paragraph 8.1 states that the amplifier input and output
references are not to be connected to the power ground (rack ground). Do the input and output
instrumentation ground references need to be isolated from each other?

ANSWER: Yes

Question: If so, is the rack ground (chassis ground) isolated from the output ground? Are the channel
output grounds isolated from each other? Do you require galvanic isolation or can a resistive isolation
barrier be utilized?

ANSWER: Galvanic isolation is not required.

Question: Where does NASA reference the amplifier ground, excitation ground, output ground,
equipment ground and control ground? A diagram showing how NASA connects excitation power, signal
input leads, output leads and above grounds for two or more channels would be helpful to understand
your requirements.

ANSWER: Each test facility contains three ground busses, an instrumentation bus to which the
amplifiers are connected, a power bus, in which system power grounds are connected, and a
controls bus, which the return side of the 28 VDC circuits are connected, each of which connect to a
single point ground connection within the facility, referred to as a “mecca”. Each of these busses is
isolated from each other, except for the connection at the “mecca”.

Question: 8.4.1.5  You have introduced a command for AC/DC coupling but this requirement was not
described in the instrumentation amplifier specs. Do the instrumentation amplifiers require
programmable AC/DC coupling? If so, what are the specs for the AC/DC coupling?

ANSWER: This response was previously provided in responses to vendor questions. Please refer
to those responses. However, 1 Hz is the lower cutoff frequency for the AC Coupling function.
AC/DC Coupling functions are required to be programmable.

Question: 8.4.2.13  You have introduced a command for resistive substitution. Please describe the
requirements for the NIST traceable resistive substitution. Is this substitution for a quarter bridge
configuration only? Does NASA supply the substitution resistors? If so, what are the physical sizes of
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the substitution resistors?

ANSWER: These requirements shall be removed, as they intended to refer to the internal voltage
substitution calibration function described in Section 4.1.4. However, the commands to perform
this function are already specified in 8.4.2.6, 8.4.2.15, and 8.4.2.16.

Question: 9.0 Please describe the requirements for the monitoring of DSC outputs, inputs and
excitation. Is this a programmable monitor or are test points required? If test points are required, is there
a safety concern since many of the test points would be on isolated circuits that may have high CMV?

ANSWER: The choice of programmable monitor or test points shall be made by the vendor.
NASA prefers programmable monitors, however, is not willing to impose this as a requirement,
thus, test monitor points are acceptable as well. Vendor shall indicate safety concern with test
monitor points in product literature.

Question: 17.0 The MTBF requirement is 50,000 hours. How many channels and what conditioner
types (bridge, charge, etc) should be assumed for the calculation?

ANSWER: The specification indicates that the MTBF is to be at least 50,000 hours per system.

Due to the variety of organizations available, each vendor is to define to NASA, what constitutes a
“system”. This is also required in the specification.
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