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Reply to Attn of:  JAZ:237-2




Subject:
RFO2-38179(MJH), Notes and Questions received During the Preproposal/Site Visit

In accordance with RFO Paragraph 14, a Preproposal Conference and site visit was held on 14 August 2002 at 9:00AM at the NASA-Ames Research Center.  The following were in attendance:

Carnelo Banados  - Sypris Test and Measurement Inc.

Kevin Kelly  -   Sypris Test and Measurement Inc.

Richard Deslauriers  - Raytheon Technical Services Co.

Bill Paik  - Bionetics Corporation

John Smartt  - Bionetics Corporation

William Simmons  - Wyle Laboratories

Lee Kenna  - Simco Electronics

Lori Thompson  - Simco Electronics

Lon Williams  - Simco Electronics

Michael Hutnik  - NASA-ARC

David Andrews  - NASA-ARC

Tom Spalding  -  NASA-ARC

The Contracting Officer started the meeting and reminded everyone to read the RFO and Model Contract, and to submit all of the information and documentation required  in the RFO with the proposal.  The Contracting officer also reminded everyone that the Representations and Certifications should also be filled out properly and submitted.  Proposals are due on 30 August 2002 by 2:00PM 

The following questions were received during that site visit regarding the subject procurement.  The answers for these questions are set forth below:

Question:  What percentage of the work under the current contract is performed for the NASA-ARC wind tunnels?

Answer:  Approximately 50%.

Question:  What was the motivating factor to allow a contractor to perform the work off site as opposed to on site?  

Answer: The procurement is being conducted under Midrange procedures as a Best Value Procurement.  Allowing the contractors to develop a proposal that utilizes their own facilities or the Government’s facilities at their own discretion provides the contractors with the most flexibility in providing a Best Value to the Government.

Question:  Does the Ames Instrument Recall Calibration System (ATRCS) support calibration certification online?

Answer:  No
Question: Will NASA furnish computers and software to support the AIRCS requirement of the Statement of Work?

Answer: Yes, NASA shall furnish computers loaded with the AIRCS software, and provide access to the AIRCS server.

Question:  Are the Certifications for calibration that are developed during the contract performance paper or electronic?

Answer: Paper.

Question:  Will NASA supply calibration procedures?

Answer:  NASA will supply calibration procedures of current instruments in the inventory.  Calibration procedures for new instruments will be developed by the contractor and will thereafter become the property of NASA.
Question:  What is the current number of onsite contract employees to support the current instrument and calibration repair service contract?

Answer: Presently there are eight full time onsite contract employees, five technicians, one lab manager, one lab supervisor and one purchase agent/pickup and delivery person.

Question:  Is before calibration data and after calibration data reported to the customer?

Answer:  The user (customer) will be provided with a calibration report and certification after a calibration, that includes standards used in the procedure, but not before and after data.

Question:  Is the contractor required to provide a detailed calibration report to the customer or just a calibration certificate?

Answer:  Both.

Question:  What was the motivating factor is making this contract a stand alone contract as compared to a subcontract under another contract?

Answer:  The current contract that the work is performed is at the end of its period of performance and no other contractual vehicle exists that would accommodate the work requirement.

Question:  What is the percentage of calibration work done in place:

Answer: Between 5 and 10%.

Question:  If the successful contractor decides to use the onsite facility, who decides what remains on site and what goes off site?

Answer: The Contractor.

Question:  What is the requirement for Metrology Engineering Support?

Answer:  Metrology Engineering support is required on an “as needed” basis.  See Section 4.4 of the Statement of Work.

Question:  Can a contractor offer and alternative instrument database to the Government Furnished AIRCS?

Answer:  The requirement is to utilize the AIRCS.  However, since the RFO instructs the Offeror to propose any exceptions and alternatives to the Statement of Work, as well as innovative ideas and savings methods, if the offeror believes an alternative method fits within these categories it may propose an alternative method.

Question:  Will NASA provide a vehicle for picking up and dropping off instruments?

Answer:  A vehicle (electronic cart) will be provided for use at NASA-ARC only.

